Espurna

Projecte Espurn@

A vegades, saber idiomes ens complica la vida. A mi, per exemple, encara em costa fer Piu-Piu
En anglès, Twitter significa “piular” (un “twit” és un “piu-piu”). Jo em resisteixo a piular sobre trivialitats personals i no puc evitar les associacions mentals infantilistes, però he de reconèixer que ha nascut una nova tipologia textual extremadament potent per a l’educació: és el Twitter, també anomenat Microblogging o Piu-Piu virtual.

Aquest missatges breus tenen característiques pròpies, tant formals com funcionals:

La forma: Són textos escrits que poden incorporar vincles a d'altres arxius virtuals complementaris de sò, d’imatge o de web.

L’extensió: Inicialment és inferior a 140 caràcters, una limitació de l’aplicatiu, però existeixen eines per a trencar les regles i fer Maxitweets. Per estalviar espai, l'ortografia pateix a vegades el sacrifici de les vocals, igual que en els SMS.


L’ampliació: Permet vincles enllaunats, per tal d’estalviar caràcters alfanumèrics. El Twitter i altres eines similars fan la conversió de les adreces virtuals en vincles curts, fent servir alguns de transformadors de la xarxa com ara Tinyurl
Les característiques: La immediatesa, la pluralitat de receptors, l’abast universal de l’audiència, l'impacte aplaçat desconegut, la conversa simultània, la replicació i el re-enviament instantani dels missatges, l’ampliació del text amb vincles multimèdia…
Les majors virtuts: L’autenticitat, la simplicitat, l’estalvi de temps, la xarxa d’usuaris, la transmissió voluntària, la implicació activa, la senzillesa, la possibilitat d’ampliació, la divulgació exponencial…
L'estil: Els Piu-Piu virtual tenen estils propis i no tothom el sap fer bé, no us penséssiu que és gens fàcil. Hi ha consells molt necessaris per a triomfar entre els que piulen al mateix niu!

De fet, es podria establir una tipologia incipient de funcions de Piulades (hi ha qui segueix una única variant, com a marca de fàbrica)…
Si volguesim fer una Tesis sobre el tema (tot arribarà), podriem utilitzar les funcions comunicatives de N. N. Belozerova, o les de Yu. Stepanov i Roman Jacobson ("Linguistics and Poetics",1958) o les


... però ens limitarem a fer un recull il·lustratiu de les que hem vist en la última volada, amb una traducció més aviat lliure:

- “Qui piula a l’estiu, no estarà mai sol al niu”: Missatge comunicatiu, en un segment suggeridor, transcendent o amb reminiscències moralitzadora.

-“Magnífic!!! No us ho perdeu: http://twubs.com/kampus”. Frases expressives o emotives amb un avís curt i engrescador, energètic i estrident, per a difondre una cançó, una imatge o una web:

-“Hola, sóc en Pere i piulo a Calella, amb la família i la paella” (afegir la foto de la paella és un clàssic)s: Un missatge apel·latiu, casolà i trivial, autèntic, dels que evoquen els temps de pau i provoquen enveja:

-“M'agrada: @ferran ha dit Tuitejant amb...”. La millor mostra d'una acceptació estètica o ètica. El missatge és una referència valorada pels receptors intermediaris, que la passen en cadena fent un pont seqüencial de twits o piulades.

El jovent ja no es truca tant per telèfon: s'envia un twit. També aquí, l'escola pot fer tard. Ara ens hi podem posar.
I vosaltres, ja heu piulat?

Visitas: 40

Afegir un comentari

Necessites ser membre de Espurna per afegir comentaris!

Comentario por Neus Lorenzo Galés el setembre 30, 2009 a las 1:12am
Benvolguts Ferran i ramón,
Moltes gràcies per la vostra lectura i la vostra opinió fonamentada, és un privil·legi que aporteu comentaris i ampliacions a les reflexions que puc anar fent. :-)
Sincerament crec que estem assisti9nt al neixement de tipologies de text que encara no coneixem, i a estructures semàntiques o d'idees que encara hem de formular (per exemple, les construccions col·lectives de missatges...)
A tall d'exemple, aquesta sèrie de missatges-resposta amplien el contingut inicial del text del blog, i afegeixen una multivocalitat enriquidora a l'autoria plural...
Llàstima no tenir més temps per a fer alguns estudis sobre el tema!
La literatura epistolar, l'essaig i la narració estan canviant, en sóm protagonistes a la Web, hi en som conscients... :-)
Acabo d'arriba de fora de Catalunya, i no he pogut assistir a la vostra reunió d'Espurna, però segueixo sent la vostra admiradora!
Salutacions cordials,
Neus
Comentario por Ferran el setembre 29, 2009 a las 10:26am
Molt interessant la recopilació Neus!!!

Penso que l'experiència del "Tuitejant amb .." que vàrem fer ahir a l'acte d'inauguració va resultar altament positiva, i que ens pot servir de punt de partida per crear alguna activitat en el marc del projecte.

Aquí pots veure la pantalla que tenim a dins el local Espurna com anava mostrant en directa els missatges que la gent anava enviant al canal espurna del twitter .. els missatges van ser enviats tant des de dins com fora de SL i fins i tot algú des del mòbil......
Tuitejada des de la seu Espurna a SLTant de bo que a l'escola no fem tard amb els twit's ...

Seguirem amb el tema

Ferran
Comentario por Ramon Barlam el setembre 29, 2009 a las 9:35am
Neus, molt bé l'article, però colia comentar una cosa:

Twitter és una eina de microblogging dels adults i immigrants digitals. És per això que el registre que s'hi utilitza sol ser molt formal, més que no pas en SMS, Messengers, etc. Hi juga el fet que tot i ser una eina sincrònica, no és 'tan sincrònica' com altres.
En el meu cas tinc un post pendent en el que explico el repte d'intentar (amb èxit o no) que els alumnes tinguin un espai (fotolog del projecte klaqueta, una sèrie de TV que estem rodant amb alumnes de l'aula oberta) on escriguin com vulguin... però un altre (twitter) on els obligaré a fer-ho de manera molt formal. d'aquesta manera els ajudem a discrminar l'ús de la llengua en funció del lloc. I així intentat evitar que sempre utilitzin l'informal.
Veurem com evoluciona el tema. De moment, a Espurna hem penjat unes fitxes per 'preparar' les intervencions a Twitter. Que aquestes sempre passen per una correcció i revisió conjunta professor-alumne.

Gràcies una vegada més per la teva aportació !

© 2015   Creado por Espurn@.   Tecnología de

Insígnies  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio